Áder mikor olvas be a kormánynak?

aderor.jpgElnök Úr, látod, milyen brutális pofára esés várható a Fidesz részéről. Sorra hagyják ott a holdudvar tagjai a kormányt; csak azok maradnak, akik annyira elköteleződtek, hogy elvesztették a józan ítélőképességüket. Te nem ilyen ember vagy.

Kedves Áder János, Elnök Úr, tudod: jöveteled előtt kissé aggódtam, hogy köztársasági elnök helyett megint lesz egy rosszabb sorsra érdemes aláírómasina a Sándor-palotában. Örülök, hogy csalódnom kellett. Már az első megnyilvánulásaid  bizakodásra adtak okot; méltósággal, okosan, az egységkeresés hangján szólaltál meg. Trianon kapcsán is üdítő, mi több, történelmi jeletőségű volt, hogy valahára – joboldali magyar politikusként talán először – a másokra mutogatás helyett az önmagunkba nézésre szólítottál fel. Meglátogattad a megtámadott Schweitzer Józsefet. A holocaust ügyében, mikor Frank Tibor a pontatlan fogalmazást rótta fel Neked, elegáns és korrekt választ adtál.

Az irány jó, de – talán megbocsátasz – a helyzet most radikálisabb lépést követel Tőled.

Senki sem várja, hogy megtagadd a Fidesz iránti lojalitásod. Ezekkel a fiúkkal kezdted a pályád, némelyik ott volt a közéleti érzékenységed kialakulásánál, velük küzdöttél politikai csatákban, fontos barátságok kötnek hozzájuk, s hát mégiscsak nekik köszönheted, hogy az ország első közjogi méltósága lettél. Azonkívül: nyilván tudtok egymásról izgalmas dolgokat. Nem, nem kell velük durvának lenned. De – ha nem akarod elveszteni a társadalom érzékenyen gondolkozó tagjainak megbecsülését – sokáig nem halaszthatod a tiltakozó, új irányt mutató megszólalást.

A Fidesz, amely valóban szétroncsolt országot vett át a szociktól, ígéretével ellentétben azt minden lehetséges eszközzel roncsolja tovább. Egy szenvedélyes fantaszta irányítja az ország gazdaságát. Tömegek jutnak koldusbotra vagy menekülnek el. A gyűlölet-vezérelt, megbélyegző, rasszista gondolkodás kontroll nélkül árasztja el az országot, és ehhez számos kormánypárti vezető asszisztál lelkesen. A miniszterelnök nyilvánosan latolgatja a demokrácia elvetését.

S Te mindezt látod, hallod és hallgatsz. Meddig?

Elnök úr, okos ember vagy, és látod, milyen brutális pofára esés várható a Fidesz részéről. Ángyántól Melláron át a fiatal konzervatív értelmiségig sorra hagyják ott a holdudvar tagjai a kormányt; csak azok maradnak támogatólag Orbán mellett, akik annyira elköteleződtek érzelmileg és/vagy egzisztenciálisan, hogy elvesztették a józan ítélőképességüket. Te nem ilyen ember vagy. 

Elnök úr, a Sándor-palota előző köztársasági elnöknek nevezhető lakója, Sólyom László nyíltan felrótta a Fidesznek azt, ami Magyarországon történik. Mivel az előző köztársasági elnök megtette, s mivel e poszt méltósága rád hagyományozódott, magad következel. Képes vagy rá, hogy bölcsen, határozottan, államfőhöz méltóan cselekedj.

Áder János, Drága Elnökünk, egy ilyen kormánynak csak kritikusai és elvtelen kollaboránsai vannak. Most még Te döntöd el, mi áll majd a neved mellett a történelemkönyvekben.

(ja, ez egy nyílt levél, ami csupán egy pimasz újságírótól származik – nem kell rá válaszolni, legalábbis nekem nem.)