Nem akar ám rosszat a Viktor

Bejegyzés alcíme...

orban_vi.jpgNyilván azt hiszi, hogy jó úton jár, és nem hiszi, hogy végzetes tévedésben van.

Ez a monoton vesszenorbán, rohadtorbán már állatira bosszant és fáraszt (főleg azoktól, akik az előző kurzust kívánják vissza – na, az már nekem scifi).  Az orbanofóbia éppoly nemtelen és tahó dolog, mint bármelyik politikus személye elleni beojtottság.

Az a gondolat, ami igen széles körben elterjedt, s aminek az egészen primkótól a szofisztikált változatokig számos árnyalata van, nevezetesen hogy a politika a jó és a rossz küzdelme, a népi vallásosság körébe tartozik. Úgy értem, hogy baromság. Nincsenek jó és rossz emberek. Sárkányfog-vetemény, úgy zusammen, csak nem mindenkin egyformán uralkodik el a sárkányfogság.

Míg az átlagvulgár úgy képzeli, hogy bármely politikai vezető önhazáját kívánja kizsigerelni s tönkretenni s ennek programját hajtja végre hideg-precízen, addig nem lesz nemzeti felemelkedés, bármit jelentsen az. Édes olvasóim az Úrban, minden politikai vezető sikeres akar lenni, és mindegyik tudja, hogy a sikere az, ha az országot jól vezeti. Gyurcsány is szeretett volna boldogabb Magyarországot, nyilván, csak a politikája többet ártott, mint használt, ez volt a veresége és bukása oka. Orbán Viktor őszintén szeretne nulla közeli munkanélküliséget, szárnyaló gazdaságot, élhető vidéket, értékelvű oktatást, világszínvonalú egészségügyet, s persze lovasszobrot mindezért. Nyilván azt hiszi, hogy jó úton jár, és nem hiszi, hogy végzetes tévedésben van.

A probléma nem az, hogy gyarlók a politikusaink, ez faktum, amivel számolni kell. A probléma az, hogy a hatalmi struktúra a gyarlóságaikat, vagyis az öncélú  hatalom- pénz- és dicsőségvágyukat nem kontrollálja, sőt, rövid távon még jutalmazza is. Ők pedig úgy érezhetik: „ha már a haza üdvéért gürizünk, hadd járjon már egy kicsit több a közösből, csak figyeljünk a látszatra és ne mi nyerjük a legtöbbet.”

Az vesse az első követ, aki jobb arc lenne a helyükben. Gondold el, hogy feszt segged nyalják hízelegnek a körötted levők, és lesik a parancsaidat. Ez milyen személyiségtorzuláshoz vezetne nálad? A kritikatűrő képességed elhalna (ha van), tuti.

Szóval csak annyi, hogy nem kell gyűlölni ezeket az embereket. Nem érzelmek dolga ez. Van helye a következetes és mégoly kemény krtikának a tevékenyégüket illetően, ennyi.