Wittner Mária teológiája

wittner02.jpgMondják, hogy ez Mária országa, de lassan nem tudom, hogy a Szűzé-e, avagy Wittneré. Utóbbi pl. azzal indokolt egy parlamenti döntést, hogy hány Isten van szerinte.

Néhány napja került napvilágra a jegyzőkönyv arról, miként utasította el a Lectorium Rosicrucianum Egyesület egyházzá lételét a – hit és erkölcs dolgában tévedhetetlen – kétharmad. Nálunk több mint húsz éves, amúgy nemzetközi a kisegyház; jön, kuncsorog, hogy tessék szíves lenni; a Fidesz-KDNP pedig, irgalmas és keresztényi módon, kb. tíz perc alatt szétalázza.

A jegyzőkönyvből kopizok:

Lukács Tamás (KDNP): "Azt gondolom, hogy nagy világvallás autentikus hazai képviselőinek sem tekinthetők, de ha igen, akkor cáfoljanak meg, tudniillik ezzel a számmal, ezzel a 15 ezerrel nem gondolom, hogy egyetlen vallásszociológus vagy vallástörténész nagy világvallásnak tekintené az Önök egyházát".

Wittner Mária (Fidesz): "Valamikor pogány hitűnek mondtak minket, nem voltunk pogány hitűek, egyistenhívők voltunk. Aztán jött a reformáció, a Református Egyházzal, aztán az evangélikus, és osztódunk, mint az amőba, holott csak egy Isten van. Na most, nem hiszem, hogy túlzottan teret nyerne ez az egyesület Magyarországon, de mindenesetre én azt mondom, hogy nem kellene talán egyházként beállítani a szektákat. Nem tudom, hogy milyen céllal és milyen világbirodalmi céllal csinálják ezt, hogy most már az egyháznál is az van, hogy oszd meg, és uralkodj! Van itt kereszténység, van itt a Katolikus Egyház, ami több mint kétezer éves, és Magyarországon is ezer éve van, van a reformációból eredő Református Egyház, de számomra az volt a megdöbbentő, hogy '90 óta bejegyeztek ebben az országban a bíróságokon 187 egyházat. Uraim! Egy Isten van! Egy Isten van!"

Varga László (KDNP): "...végül is a keresztyénséghez vagy a buddhizmushoz áll közelebb az, amit Önök tanítanak, mert mind a kettő benne van abban, amit leírtak (...) Ha valami méltatlan ezen a mai beszélgetésen, az, hogy azt a törvényt bíráljuk, amit az Országgyűlés többségével elfogadott, és jogérvényes. Nem az a dolgunk ma, hogy azt bíráljuk, hanem azt döntsük el, hogy ez az x nevű, mert nem tudom kimondani a nevüket, ez az x nevű egyesület alkalmas egyházzá válni vagy nem. Kész!"

És a Rózsakeresztesekről nem tudok sokat: van egy ilyen ezotérikus hagyomány, és úgy hírlik, a rá szerveződött csoport tagjai nem térítenek erőszakkal, nem állítanak máglyát és nem abuzálnak gyermekeket. Akár el is férhetnének a nap alatt, ha az nem volna narancsszínű.

Mondják, hogy ez Mária országa, de lassan nem tudom, hogy a Szűzé, avagy Wittneré, aki azzal indokol egy politikai döntést, hogy hány isten van. És mi van, ha akármennyi? Mi van, ha tényleg egy, és Mohamed az ő prófétája? Mindez mit számít politikailag?  Azonkívül: tényleg egy katolikus néni fogja megmondani, melyik egyháznak vannak „világbirodalmi ambíciói”?

„Most menjetek, és erőszakoljátok rá a dogmáitokat mindenkire, fittyet hányva a lekiismereti szabadságra. Ne tűrjétek, hogy a ti vallásotokon kívül más is lehessen a földön: üldözzétek a többit tűzzel, vassal, törvénnyel.”

Emlékszik valaki ilyen krisztusi megbízatásra?