A zöld ruhás nő

picasso-pablo-1881-1973-spain-femme-a-la-robe-verte-3447431.jpg

Muszáj valakit tönkretenni egy indulatos vitában született, szerencsétlen megnyilvánulása miatt?

A zöld ruhás nő nevét, pontos korát, sorsát, körülményeit nem ismerjük, Internet Népe,  mégis velünk él, mióta egy sajtótájékoztatón – ahol felháborodott diákok zavarták meg Balog Zoltán és Hoffmann Rózsa mondókáját –  összevitatkozott a fiatalokkal, haragos szavakkal próbálva „helyretenni” őket. Most aztán megnézheti magát, szó szerint: a róla terjengő képeken  a korlátoltság, a butaság szimbólumaként jelenik meg.

Gondolom, a hölgynek van családja, vannak kollégái; gondolom, kimegy az utcára, bemegy a boltba, és egyre könnyebben fordul elő, hogy felismerik, és összeröhögnek a háta mögött. Esetleg utána is szólnak, hogy „tanujjá má”, vagy megkérdezik, merre van London.

A zöld ruhás nő valószínűleg azok közé tartozik, akik még hisznek a jelenlegi hatalomnak. A kormány sajtójából tájékozódik, esetleg vonult is a Békemeneten. Nagyra tartja „az ország felelős vezetőit”, és zavarja, ha valaki a szavukba vág. Biztosan tekintély- és rendpárti ember,  akit bosszant mindenféle ramazuri – adott esetben hangot is ad a bosszúságának, keresetlen szavakkal. Kb. ennyi a bűne. Mint minden felnőtt, a közélet iránt érdeklődő embernek, nyilván megvan a szavazatnyi felelőssége abban, hogy merre tart az ország. De nem politikus, nem közszereplő. Nincs nagyobb hatalma, mint bármelyikünknek. Egyetlen szavával sem értek egyet, tényleg elkeserítően alacsony színvonalú volt a hozzászólása, ugyanakkor ami ellene folyik, az legalább  olyan borzasztó.

Muszáj valakit tönkretenni egy indulatos vitában született, szerencsétlen megnyilvánulása miatt? Valóban a nyilvánosság szégyenfalára kell kiszögezni egy egyszerű, hétköznapi ember képét? Internet Népe, nem vagyunk  olykor igazságtalanul gyűlölködők, cinikusak és érzéketlenek?