Milyen lehetett Jézus nője?

jesus20hugging.jpgElvitették szerencsétlen Varga Istvánnal a balhét, mert kimondta, amit oly sokan gondolnak.

Van valami todományos fölfedezés, miszerint Jézus egy sokadik századi kopt apokrifban a feleségéről beszélt ; túl komolyan venni nem  kell, ilyen fecnik gyakran szolgálnak csiricsáré elméletek „bizonyítékául”.  A legkorábbi kéziratokban, amelyek szemtanúktól származhattak, nincs adat róla, hogy ne lett volna Jézus egyedülálló. De ez majdnem mindegy: a hűséges házasság nem számított bűnnek, a cölibátust is később találták ki. (Mária a protestánsoknál simán férjhez megy a Szentlélekkel való násza után, és gyerekeket szül, például Jakabot.)

A Biblia nem azt hangsúlyozza Jézusról, hogy nőtlen, hanem hogy bűntelen volt. Mindenesetre, ha párkapcsolatban él, minden bizonnyal egycsajos pasi lett volna. 

Arra a kérdésre, hogy milyen lehetett (volna) a nője, szerintem a legjobb válasz, hogy boldog. Mert Jézus abban a korban és kultúrában, amikor az aszonyt sokan biológiai gépnek és másodrendű embernek tekintették, a nőkhöz gyengéd, kedves és tisztelettudó volt. Nő nem szólíthatott és nem érinthetett meg férfit, főleg egy rabbit; de Jézus maga provokált ilyen helyzeteket. Prostituáltakat fogadott magához, megszabadítva őket az életvitelükből, „tisztátalan” aszonyokat gyógyított meg. És a vallásos emberek, akik az akkori szokás szerint három dologért adtak hálát (köszönöm, hogy nem,vagyok pogány, nem vagyok szegény és nem vagyok nő), Jézus „csajozásán ” mélyen felháborodtak. Ami a názáreti mestert nagyon nem érdekelte.

A mi helyzetünkre és korunkra alkalmazva a sztorit, azt mondhatjuk: a jézusi lelkület elkelne, főleg a kereszténydemokraták háza táján. Elvitették szerencsétlen Varga Istvánnal a balhét, pedig nem tett mást, mint kimondta egy nehéz nap után, a parlamenti éjszakában azt, amit olyan sokan gondolnak.

Igen, a nő a mi társadalmunkban sokak szemében másodrendű, a formálisan (külsőlegesen) vallásos körökben különösen. És ez nem változik attól, hogy Rogánné belázad.

Amiért nem hiszem, hogy Jézusnak felesége lett volna, az az, hogy az ő felesége, pontosabban jegyese más: az egyház. Azok, akik hozzá tartoznak, akik őt akarják követni, kortól és nemtől, kultúrától és felekezettől függetlenül.

És ebbe a követésbe nem fér bele semmiféle visszaélés az erőfölénnyel, sem családon belül, sem azon kívül, tudjátok?

 

Kép innen: http://touchyaneighbor.com/2010/12/02/25-days-of-jesus-part-2-%E2%80%9Clo-i-come-%E2%80%9D/