Isten, dzsihád, rákfene

_200_of_257_.jpg

Elég nagy ahhoz, hogy ne kelljen harcolnom érte, és ne kelljen megvédenem senkitől.

Az iszlám rákfene és pont – nyilakozta ma muzulmánokat tudatosan provokáló film rendezője, aki nagy bátran még a nevét is titkolja, s aki sajnálja ugyan, hogy ekkora felfordulás lett az alkotásából, de fel akarta hívni a világ figyelmét arra, hogy az iszlám az milyen egy intolerabalabalablablabla.

Persze most vígan dörzsöli a kezét és veri a klaviatúráját minden szélsőséges szekularista és iszlámgyűlölő, hogy lám, milyen gáz vallás ez, odassatok, hogy gyilkolnak, égetik az amcsi meg a zsidó zászlót, odassatok, ordítanak, öklöt ráznak;  ezek még azt sem tűrik szép csöndben, ha a vallásalapítójukat gyalázgatjuk; ez az iszlám lényege, tessék, az erőszak. Hány ember belehalt már az iszlámba, ugye? És milyen csúnyán. 

Hát igen, és az amerikai demokrácia-exportba hány ember halt bele, és milyen csúnyán? Akkor az is rákfene, és a lényege az erőszak? A liberalizmusnak a terror a lényege, mert a jakobinus diktatúra alatt súlyos kegyetlenkedések történtek? A kereszténység is rákfene, és a terror a lényege, mert ugye inkvizíció meg keresztes hadjáratok?

Nem inkább azon kéne eltűnődni, hogy mi a terror lényege? Nem lehet, hogy a terror lényege a saját eszméink – legyenek azok bármilyenek –  fensőbbrendűségébe vetett töretlen hit? Az önreflexióra való képtelenség? Az, amikor olyan magas lovon ülünk, hogy simán legyalázzuk mások világnézetét, aztán a személyét, aztán már nemcsak gyalázzuk, hanem teszünk is ellene?

Isten mindig nagyobb, mondja Barth, a prot. teológus. Allah Akbar, ez muzulmánul kábé ugyanaz. Ha ez így van, akkor az Isten elég nagy ahhoz, hogy ne kelljen harcolnom érte, és ne kelljen megvédenem senkitől, nem? Elég nagy ahhoz is, hogy rábízzam magam. Nem kell senki világnézetét támadnom ahhoz, hogy boldog legyek a sajátommal.

Ha pedig, barátaim, nincsen Isten, akkor pláne le kell tenni a fegyvert. Mert akkor végképp egymásra vagyunk utalva. És akkor az sincs, aki megbocsásson, amikor kiszabadul belőlünk az állat.