Paranormális aktivitás az Országházban

 

paranormal_activity_04.jpgUgye nem hisszük el, hogy csak a „szüljetek, mert méhében él a nemzet”, illetve az „abortáljatok, mert szabadok vagytok” közül választhatunk?

Tegnap este megnéztem  Paranormal Activity-t, az elsőt, vagyis az igazit. Aztán a kritikákat olvasva elcsodálkoztam: Magyarországon szinte senki sem vette észre, hogy ez a magas frászfaktorral bíró thriller valójában párkapcsolati dráma.

Adva a nő, aki nem válhat önállóvá, mert kislányként kezelik; a nő, akinek majd megmondják, aki helyett majd eldöntik, aki csak bízza rá magát a mindent jobban tudó, biztonságot adó és erős pasira. A pasira, aki a nőt csecsebecsének, szabadon alázható élvezeti cikknek, státusszimbólumnak tekinti és szereti nagyon, amíg engedelmes. Persze, a végére ki is tör a dolog a „gyilkos, aki valójában áldozat”-effektusban.

Summa: ne csodálkozzunk, pasik, ha egyszer tökön leszünk rúgva.

Ezt a jelentésréteget azért láttam tegnap ilyen élesen, mert többek közt a férfi-nő viszony problematikájától zengett az ország, Varga István parlamenti bődülete nyomán. Fikcióként nyilván elviselhetőbb a paranormális aktivitás, mint mikor az az Országházban nyilvánul meg a vitalista macsóösztön – vagyis ha egy politikus csecsebecsének, szabadon alázható élvezeti cikknek, szülőgépnek tekinti a nőket, és ezt kvázi le is nyilatkozza.

Némi tanácstalan futkorászás után a Fidesz mára kijelentette, hogy nem ért egyet Vargával, ami persze nem egészen igaz, a fundi konzervatívok simán egyetértenek vele, pontról pontra, az asszony ebben a rendszerben biológiai fogalom; mindegy, mégis emberi és értékelendő, hogy benne hagyták Vargát abban, amit produkált.

Ami ma reggel kiverte nálam a biztit, az az MSZP nőtagozatának nyilatkozata volt. Varga mondjon le, értem, politikusból vagytok ti is. De ez: „A Fidesz által elfogadott új magyar Alaptörvény a nők szexuális és reproduktív jogainak korlátozására tesz kísérletet és tavaly tavasszal láttunk Magyarországon uniós pénzből finanszírozott abortuszellenes plakátkampányt is”, szerény véleményem szerint szintén paranormális. Ugye nem hisszük el, hogy csak a „szüljetek, mert méhében él a nemzet”, illetve az „abortáljatok, mert szabadok vagytok” közül választhatunk? Ugye nem hisszük el senkinek azt a baromságot, hogy az abortusz a női szabadság fokmérője?

Normális ember abortuszellenes. Ennek semmi köze a női szabadsághoz. Ha egy nő olyan helyzetbe kerül, hogy a magzati élet megszakítását fontolgatja, akkor mentális és szociális segítségre van szüksége, azonnal, amit ez a hülye társadalom nem ad meg neki. Ha már túl van rajta, akkor is segítségre van szüksége a megbélyegzés helyett, nyilván.

Nekünk meg a démonizált, „szélsőségre szélsőség” - mintájú közéleti csaták helyett józan társadalom- és családpolitikára lenne szükségünk, végre.