Kapaszkodj, jön az új Orbán-kormány!

kr.jpg

Tisztelettel szólok, hogy a 2014-es választásokat a Fidesz-KDNP fogja nyerni, vélhetően nagy arányban. Erre az eshetőségre készül valaki, mármint őrajtuk kívül?  

A Nézőpont Intézet felmérési eredménye szerint  (ami valamennyi tévedést nyilván tartalmaz) a jelenlegi kormány 30 százalékponttal vezet a biztos választók között a legerősebb ellenzéki párttal szembenb, ami ráadásul az MSZP. Ez  nem kicsi arány, hanem nagy. (Még akkor is, ha nehezen hihető.)

A Fidesz ügyesen fanatizálja a táborát, úgyhogy az nem olvad különösebben. Voltak intézkedések jócskán, amik népszerűségvesztést okozhattak volna: megszorítás megszorítás hátán, csökkenő foglalkoztatottság, vicek-vacak makro- és mikroadatok, de ezeket a propagandagépezet kitűnően kezeli. A kis bajok nincsenek is,  a nagyokat meg az előzőnyócév, a spekulánsok meg az ellenünk fenekedő külföldiek okozzák.

Ugyanakkor a sokat emlegetett „demokratikus ellenzék” nevű politikai entitás, ezt a választók zöme pontosan érzi, valójában nem létezik. Vannak persze visszakapaszkodni igyekvő „előzők”, van apadásnak indult E14, van útkereső LMP, új mikropárt is született. De még mindig nincsen senki, aki a zemberek tömegeit igazán meg tudná szólítani, elmondva nekik: nyugodtan beismerhetik önmaguknak, hogy tévedtek, mert egyrészt nem ciki, másrészt van friss, megbízható alternatíva.

Úgyhogy a 2014-es választásokat a Fidesz-KDNP fogja nyerni, vélhetően nagy arányban. Erre az eshetőségre készül valaki, mármint őrajtuk kívül? (A készülés alatt nem a csomagolást értem.)